ZAJEDNO ZA ŽIVOT PRED NAMA

Druga tribina u okviru kampanje „Udruženi za život pred nama“ održana je u Nišu u organizaciji Ženskog centra Milica i Udruženja žena obolelih od raka dojke “Biser”. Cilj kampanje je podizanje svesti o značaju psihološke podrške u onkološkom lečenju i iskoracima u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke.

Srbija je na nezavidnom drugom mestu po broju  umiranja od raka dojke  u Evropi a po broju obolevanja je  u srednjem riziku zemalja Evrope. Vesna Bondžić, predstavnica udruženja Ženski centar „Milica“ kaže da su zvanično meseci borbe protiv raka dojke mart i oktobar ali da je važno da se stalno o ovoj bolesti govori i edukuje, jer se u Srbiji svake godine rak dojke dijagnostikuje kod gotovo 4500 osoba.

„Zahvaljujući sreći ili edukovanosti, rak dojke preživi  godišnje 3000 žena ali je to  i dalje poražavajuća činjenica, imajući u vidu da je ova bolest izlečiva u preko 90% slučajeva ako se otkrije i leči na vreme savremenim terapijama. Zato, svaki mesec je jednako bitan – i svaki mesec u godini i svaki mesec života. Mi se zalažemo da svako ko oboli  ima jednaku šansu za uspešnu borbu sa ovom bolešću. Da bi se to ostvarilo neophodno je da sve kategorije pacijenata imaju najbolju moguću dostupnu terapiju“, naglašava Vesna Bondžić.

Vesna ističe da rak pogađa sve mlađe žene i to u periodu kada imaju velike odgovornosti, u porodičnom, društvenom, ekonomskom i karijernom smislu. Te da je iz tog razloga, pored dostupnosti terapije, vrlo bitna i psihosocijalna podrška i briga o mentalnom zdravlju.

Rana dijagnostika i dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke su dve ključne komponente za smanjenje stope umiranja od ove bolesti, poručeno je na tribini „Udruženi za život pred nama“. Na njoj se razgovaralo i o inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke i značaju psihološke podrške prilikom lečenja.

„Rak dojke nije samo jedna bolest, već skup bolesti. I svaka od tih vrsta bolesti iziskuje različite terapije i kombinacije terapija. U lečenju pacijentkinja sa HER2- i HR+ podtipom raka dojke inovacija nije bilo deset godina. Što znači da da oko 80% pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom dojke u Srbiji i dalje nema dostupnu najsavremeniju inovativnu terapiju, koja je postigla značajan pomak u lečenju metastatskog karcinoma dojke. Produžava život pacijentkinja u ovoj fazi bolesti uz očuvan ili čak unapređen kvalitet života. Što praktično znači da ove terapije smanjuju rizik od smrti za čak 30% kod pacijentkinja u uznapredovaloj fazi bolesti“,  kaže dr Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije na Klinici za onkologiju KC Niš,

Slađana Filipović, počasna predsednica udruženja „Biser“ – istovremeno i onkolog i pacijent, ističe važnost psihološke podrške pacijentkinja koje prolaze kroz lečenje.

„Rak dojke nije samo bolest jedne žene. To je bolest čitave njene porodice. Gotovo dve trećine pacijentkinja sa rakom dojke kažu da niko ne može da razume kroz šta prolaze. ” naglasila je dr Filipović  

Pored Niša, kampanja se realizuje u Beogradu, Užicu, Somboru i Kragujevcu u organizaciji sedam udruženja pacijentkinja obolelih od raka dojke

You may also like...