ZAJEDNO DO ZDRAVLJA-projekat ŽC Milica

Projekat ZAJEDNO DO ZDRAVLJA je realizovan od 21.-23.06.2019. u trajanju od tri dana.  U projektu je učestvovalo 12 žena , među kojima je bilo onih koje su lečene od raka, onih koje su svojim aktivnostima u ŽC doprinele poboljšanju rada centra i koordinatori u oblasti edukacije I fizičke aktivnosti.

U okviru projekta  ZAJEDNO DO ZDRAVLJA je realizovan deo edukativnog karaktera. Pod tim se  podrazumeva obilazak manastira Stara Pavlica, Nova Pavlica. Manastir Gradac I Manastir Studenica. Pored te vrste edukacije, realizovana je I edukacija koja se odnosila na zdraviji način israne. Tu vrstu radionice je vodila g-đa Milijana Šekler, vlasnica etno naselja ” Beli bagrem “  u Rudnom, na planini Golija, gde je I ogranizovan smeštaj grupe. U okviru imanja Šekler, postoji I restoran gde je g-đa Milijana , koja je inače dobitnica raznih priznanja iz oblasi pripremanja zdrave hrane, govorila o vrsti namirnica koje ona koristi za pripremanje  I ujedno pokazala način pripreme zdravog hleba sa različitim vrstama biljaka.

Kroz tu prezentaciju je žene podučila o lekovitim biljkama I njihovom delovanju na poboljšanje zdravlja, kao I to kako da promene stil života I kako da uvedu zdravije navike koristeći zdrave namirnice iz prirode. Takođe  je govorila o tome kako naći I  prepoznati lekovito bilje I plodove u prirodi I kako ih iskoristiti I pripremiti zdrave obroke.

U okviru projekta je takođe realizovan I deo fizičke aktivnosti. Grupa žena koje su boljeg fizičkog stanja je prešla planinarsku stazu od 20 km, predvođena Marinom Avramović, koja ima planinarskog iskustva I koja je već tu stazu prelazila. To je staza koja void od sela Rudno do vrha Radočelo, koji je na 1643m nadmorske visine. Žene koje nisu mogle izdržati taj napor, su išle kraću turu do izvorišta pored reke Brvenice. Pored te aktivnosi, organizovan je I odlazak do vodopada  reke Izubre.

Ovo mesto I ovaj boravak u netaknutoj prirodi I čistom vazduhu uz aktivan I pasivan odmor je doprineo poboljšanju kompletnog psiho-fizičkog stanja ove grupe žena.

You may also like...