STRUČNI SKUP TREĆI DAN KARAVANA DAJ PEDALU RAKU 2016.

 

Treći dan karavana u Kongresnoj sali zgrade Termalnog kupatila- Specijalne bolnice „Merkur“, održan je stručni skup “Daj pedalu raku”, akreditovan od strane Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije, a u organizaciji Ženskog centra „Milica“.  Skup je otvorila Vesna Bondžić, predsednica i osnivač Ženskog centra „Milica“ pozdravivši sve prisutne izrazila je veliku zahvalnost Ministarstvu zdravlja, Opštini Vrnjačka Banja i Specijalnoj bolnici Merkur” što su podržali ovaj skup, kao i IZJZS „Dr Milan Jovanović Batut“ i ZJZ Kraljevo što su uzeli učešće u realizaciji ovog skupa. Pozdravivši goste iz japanskog tima, koji učestvuje u realizaciji „Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji“ Vesna Bondžić je izrazila nadu da će biti prepoznata potreba za ulaganjem u kapacitete zdravstvenih ustanova u tehničkom i stručnom smislu u borbi protiv raka dojke. Ona je navela da je primarna zdravstvena zaštita prva i izuzetno važna karika u skriningu koju treba ojačati i da se zajedničkim delovanjem nevladinih organizacija i zdravstvenih institucija možemo nadati smanjenju procenta smrtnosti od raka u Srbiji. Prisutne je u ime domaćina Specijalne bolnice „Merkur“ pozdravila dr Danijela Karamarković, a u ime Opštine Vrnjačka Banja skupu se obratio zamenik predsednika opštine Ivan Džatić.
Predavači na ovom skupu bili su:
– Prim. dr Verica Jovanović, šef Kancelarije za skrining raka, sa temom Sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke – značaj programa i unapređenje zdravlja žena u Srbiji
– dr Dragana Tandjera Milićević, Zavod za javno zdravlje Kraljevo, sa temom Promocija zdravlja, značaj promocije i program ranog otkrivanja raka dojke na teritoriji Vrnjačke Banje i Kraljeva.
– dr Klaudia Kravić, Kancelarija za skrining raka, sa temom Implementacija programa organizovanog skrininga raka na teritoriji Raškog okruga
Prisutnima su se obratili i predstavnici projektnog tima iz Japana, Akihiro Fujiwara, koordinator Projekta,Tamotsu Nozaki, specijalista za rak i prof. dr Satoshi Kaneko, profesor Univerziteta u Nagasakiju i stručni savetnik „Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji“, zajedničkog projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije i japanske vlade.
Skupu je prisustvovalo oko 200 zdravstvenih radnika opština Vrnjačka Banja, Kraljevo i Trstenik. Skup je zatvoren testom koji je za učesnike nosio 3 boda.

You may also like...