Prvi karavan “Daj pedalu raku” 2015.

Rozi oktobar kako ga, u svetu i kod nas, nazivaju zbog odluke da bude mesec borbe protiv karcinoma dojke, ove godine je dobio i jednu nijansu ljubičaste.

Ljubičanstvene dame Ženskog centra “Milica” iz Vrnjačke Banje organizovale su Karavan podrške “Daj pedalu raku” koji je u subotu 3.oktobra sa Trga Republike u Beogradu krenuo put Vrnjačke Banje. Karavan je podržan od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, Ministarstva omladine i sporta, Trag Fondacije, NALOR-a, Evropskog udruženja za ginekološki kancer, biciklističkih i moto klubova, studentskih i učeničkih parlamenata, lokalnih samouprava, instituta i zavoda za javno zdravlje gradova Beograda, Kragujevca, Čačka, Kraljeva Užica i Vrnjačke Banje.

Cilj ovog karavana jeste da, pre svega, pokrene žene, kako velikih centara poput Beograda i Kragujevca koji pružaju mogućnost obavljanja kvalitetnog preventivnog pregleda da to maksimalno i iskoriste, kao i da skrene pažnju na mala mesta poput Vrnjačke Banje u kojoj se mesečno registruje deset lica obolelih od karcinoma, a ne postoje uslovi za preventivne preglede.

Karavan ima za cilj i promovisanje zdravog načina života, a naročito bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću kao preventivu, ali i kao veoma važan faktor oporavka i očuvanja psiho-fizičkog zdravlja lečenih od raka.

Promovisan je biciklizam kao idealan sport za žene nakon operacije dojke jer su one zbog smanjene funkcije ruke posle operacije ograničene sa izborom istog. Dobar primer u praksi jeste i prva biciklistička sekcija za žene obolele i lečene od raka formirana u Srbiji u okviru Ženskog centra “Milica” koja vozi pod sloganom “Daj pedalu raku”.

Osim što je pokrenuo svest kod žena o važnosti prevencije, promovisao zdrave stilove života, naročito sport, ukazao na nemogućnost obavljanja pregleda u unutrašnjosti Srbije, ovaj karavan je postigao i mnogo više. Pokrenuo je institucije, lokalne samouprave, udruženja, omladinu, sportske klubove – jednom rečju gradove, preneo poruku, dao primer da se i u sredinama u kojima ne postoje uslovi može pomoći obolelima i edukovati zdravi, da ako hoćete promenu morate biti deo te promene. Karavan “Daj pedalu raku” je bio događaj kojim je otpočeo rozi oktobar 2015. u Srbiji, dajući mu nijansu ljubičaste boje Ženskog “centra Milica”.

BEOGRAD

Na Trgu Republike pored građana, predstavnici Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, Agencije za bezbednost u saobraćaju, predstavnika Sportofis-a, okupili su se biciklisti N-bike, Ciklo svet-a Srbija, kao i slobodni biciklisti (freebiking) a reči podrške uputili su prim dr Vesna Kesić ispred Evropskog udruženja za ginekološki kancer i Biljana Dakić Đorđević izvršna direktorka Trag fondacije. Ispred Ženskog centra “Milica” ciljeve karavana promovisale su predsednica Udruženja Vesna Bondžić dipl.inž.maš. i Snežana Drašković master prof.sporta i fizičke kulture.

KRAGUJEVAC

Praćen biciklistima karavan je krenuo put Kragujevca, a sačekali su ga i dopratili do centra Kragujevca – “Krsta”, biciklisti udruženja “Vozim po malo jer mi je stalo” i Ciklomanija . Grupa“Armuši” su svojom muzikom ulepšali ovaj događaj prisutnima.
Ispred grada Kragujevca reči dobrodošlice uputili su dr Gordana Damjanović – članica Gradskog Veća za zdravstvena i socijalna pitanja, Obrad Turković pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, a ispred Udruženja UMMUS prisutnima se obratio Danijel Armuš. Zahvaljujemo se i Ženskom centru Diva, predstavnicima Instituta za javno zdravlje Kragujevac kao i učenicima Tehničke škole na podršci.

ČAČAK

Ispred grada Čačka karavan su sačekali članovi biciklističkog kluba “Borac” kao i Moto kluba Mančula, a veliku podršku u ime grada Užica i Udruženja Jefimija preneli su bajkeri tamošnjeg Moto kluba “Užice” sa gostima iz Višegrada i republike Makedonije.
Veličanstven doček karavanu priredili su Čačani, prisutni su bili pored predstavnika lokalne samouprave, Zavoda za javno zdravlje, Turističke organizacije Čačak i Doma zdravlja- služba polivalentne patronaže i volonteri crvenog krsta.
Prisutnima se obratila u ime grada i zavoda za javno zdravlje dr Ana Mišović, a ispred odeljenja za promociju zdravlja dr Ljiljana Milovanović.
Karavan je nastavio put Kraljeva praćen bajkerima Vrnjačke Banje i predstavnicama grada Čačka.

KRALJEVO

U Kraljevu smo dočekani kraljevski, a za to su se pobrinuli članovi MTB Čiker i moto kluba “KINGS”. Ispred lokalne samouprave učesnike karavana je pozdravio zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva gospodin Nenad Marković, članica gradskog Veća za zdravstvenu zaštitu stanovništva Gordana Stojković, a ispred Zavoda za javno zdravlje Dragana Tandjera Milićević. Reči hvale radu ŽC Milica uputila je dr Maja Bašić ispred novoformiranog udruženja za borbu protiv raka “Kraljica Jelena Anžujska”. Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji Kraljeva, Sekretarijatu za bezbednost u saobraćaju i učenicima Saobraćajne škole na pomoći i podršci.

VRNJAČKA BANJA

Do Vrnjačke Banje karavan je došao uz pratnju moto kluba Kings, a dočekan je od članova biciklističke sekcije i studenata fakulteta za hotelijerstvo i turizam.
Na spektakularnom dočeku koji je priređen uz podršku Opštine Vrnjačka Banja prisutne je pozdravila Vesna Bondžić predsednica Uduženja prenevši fantastične utiske iz Beograda, Kragujevca, Čačka i Kraljeva. U ime Instituta za javno zdravlje Srbije prisutne je pozdravila prim. dr Verica Jovanović šefica Kancelarije za skrining raka.
Ispred Opštine Vrnjačka Banja prisutnima se obratio Dušan Stevanović zamenik predsednika opštine. Članovi Pevačkog društva Milica prisutni na bini otpevali su “Moj je život moja pesma” označivši kraj putovanja Karavana podrške “Daj pedalu raku”. Zahvaljujemo se i zameniku predsednika opštine Nenadu Manojloviću koji je prisustvovao dočeku i učestvovao u koncertu dobrodošlice sa članovima grupe “Boneshakers”.

UŽICE

Veliku podršku karavanu “Daj pedalu raku” dali su Opšta bolnica Užice, Zavod za javno zdravlje Užice i Savetovalište za žene obolele od raka dojke “Jefimija”, a podršku su preneli bajkeri tamošnjeg Moto kluba “Užice” sa gostima iz Višegrada i republike Makedonije.

You may also like...