Okrugli sto “Daj pedalu raku 2018”

Dana 01.10.2018. godine u sali Termomineralnog kupatila Specijalne bolnice “Merkur”, a u organizaciji Ženskog centra “Milica” održan je Okrugli sto “Daj pedalu raku 2018”.

Prisutne je pozdravila, u ime organizatora, Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra “Milica”, a u ime domaćina Specijalne bolnice “Merkur” direktor, dr Dejan Stanojević. U ime opštine Vrnjačka Banja prisutne je pozdravio Saša Radosavljević, sekretar Skupštine opštine Vrnjačka Banja i zaštitnik prava pacijenata. Moderator je bila istaknuta novinarka i voditeljka Studija B, Sanja Lubardić Anđelić. Predsedavajući je bio prim mr sc. med dr Željko Kanjuh, istaknuti  stručnjak sa Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Teme o kojima se govorilo na ovom skupu su:

Rezultati organizovanog skrininga raka dojke u Republici Srbiji ( dr Radoljupka Radosavljević – Kancelarija za skrining raka)

Adekvatno lečenje ranog karcinoma dojke je put ka izlečenju ( Prim. dr Snežana Šušnjar – Institut za onkologiju i radiologiju Srbije)

Fizička aktivnost u lečenju i rehabilitaciji onkoloških pacijenata ( dr Dragana Jovićević – Institut za onkologiju i radiologiju Srbije)

Prevencija posleterapijskih posledica nakon lečenja karcinoma dojke – limfedem ( prim mr sc. med dr Željko Kanjuh, direktor Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”)

Balneoklimatologija i onkološki bolesnici ( prof. dr Slađana Filipović – Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, Klinika za onkologiju Kliničkog centra Niš)

Ženski centar “Milica” je uz podršku Društva fizioterapeuta Srbije pokrenuo Inicijativu o izmeni i dopuni Pravilnika o produženoj rehabilitaciji , kao i dopunu pravilnika o listi medicinskih pomagala RFZO-a (kompresivne delove odeće – rukave,rukavice, čarape,kao i setove za sprovođenje kompresivne bandaže, koji se koriste u početnoj fazi limfedema za lečenje onkoloških pacijenata).

Ovom skupu prisustvovali su i obratili se i predstavnici RFZO-a.

Okrugli sto okupio je istaknute predavače, predstavnike zdravstvenih institucija i članove udruženja pacijenata iz cele Srbije (oko 80 učesnika).

Zaključci Okruglog stola biće podrška inicijativi koja je pokrenuta.

Gradovi koji su učestvovali u manifestaciji “Daj pedalu raku 2018” su učešće uzeli i u drugom danu i poslali svoje predstavnike na Okrugli sto. Zahvaljujemo se Opštini Vrnjačka Banja, Specijalnoj bolnici “Merkur”, Kompaniji “Roche”, TX taxiju, Birač Communications, medijima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji ovog Okruglog stola. Posebna zahvalnost je upućena simbolima borbe protiv raka – ženama Ženskog centra “Milica”, “Jefimije” i “Budimo zajedno” koje su prisustvovale ovom skupu. 

You may also like...