Dan ljubičastih marama

Projekti su realizovani u periodu od jula do decembra 2011. godine i finansirani su od strane BCIF-a (Trag fondacija)

 

Pre više od sto godina, zbog velikog porasta broja obolelih od malignih oboljenja, lekari su proglasili rak najvećim zlom XX veka.

Vec tada se shvatilo da rak nije samo medicinski nego i socijalni problem i da ce borba protiv ovog zla biti duga i teška.

Od širenja ove pošasti nije pošteđena ni Vrnjačka Banja. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo od 2005-2011 na teritoriji banjske opstine registrovano je 794 novih slucajeva obolelih od karcinoma od kojih 107 karcinoma dojke.

Sama sredina u kojoj zivimo je puna predrasuda, neinformisana, uplašena. Za njih ignorisanje problema (kao da ne postoji) je rešenje. O bolesti se ne priča, ne komunicira se sa obolelima jer su oni vec otpisani a kaznu zbog bolesti roditelja nose i deca jer su oni potencijalni oboleli, imaju “loš gen”.

Žene koje se suočavaju sa dijagnozom karcinoma prolaze kroz fazu šoka, poricanja a onda upadaju u depresiju. Najveći problem ovih žena su emocijalno funkcionisanje i odnosi sa drugim ljudima, strah da će biti na teretu porodice, osećaj manje vrednosti, osećaj guibitka ženstvenosti zbog gubitka kose ili amputacije dojke..

Zato je Ženski centar Milica (udruzenje koje su formirale žene obolele od karcinoma sa ciljem davanja podrške obolelima i edukovanjem stanovništva o ovoj bolesti) uz podršku BCIF-a pokušalo i uspelo da kroz ovaj projekat osnaži žene koje se bore sa karcinomom da prihvate novonastalu situaciju i da vrate osecaj samopoštovanja i korisnosti razmenom emocija sa članovima porodice i ostalim ženama u psihološkim radionicama.

Pored psiholoških radionica veliki značaj imale su i kreativne radionice na kojima su se obolelim ženama i njihovim porodicama u oslikavanju ljubičastih maramica za svetski dan borbe protiv karcinoma dojke pridružile i zdrave žene, deca omladina u velikom broju. Kroz kreativni rad obolele žene su se osećale slobodnije, korisnije, bile su prihvaćene kao ravnopravni članovi zajednice, prevazilazeći osećaj depresije, manje vrednosti i stida zbog gubitka kose ili amputacije dojke.

Kreativni potencijal dece i mladih je na obolele delovao oslobadjajuće podstičući njihovu ozdravljujuću snagu a deca obolelih žena nisu više imali osećaj stida zbog različitosti svojih majki.

Ono što je izuzetno značajno je da se ovom projektu priključilo i dosta mladih sugrađana (predškolaca) koji su na manifestaciji “Igra ljubičastih leptira” povodom svetskog dana borbe protiv karcinoma dojke kroz ples podelili svojim mamama knjižice za leptirove (edukativni materijal o samopregledu dojki) i ljubičaste maramice koje su ukrašavali u kreativnim radionicama. Njihova poruka na manifestaciji bila je: “Brinite o svom zdravlju jer tako mislite i na nas najmlađe”

Ovaj projekat je uticao na podizanje svesti ljudi o značaju prevencije kao i pružanja podrške obolelima kao i njihovo prihvatanje kao ravnopravnih članova zajednice. Projekat je takođe uticao i na senzibilisanje šire zajednice i pokretanja inicijative za nabavku ultrazvučnog aparata u cilju rane dijagnostike karcinoma.

PORUKA : Posle operacije karcinoma ne osećamo se ni manje vrednim članovima društva ni manje ženstvenim zbog svog “hendikepa”. Mi jesmo posebne zbog svoje snage kojom prkosimo bolesti i predrasudama a naša veličina je u odluci da budemo jače od sopstvene sudbine

 

You may also like...