Treći Karavan ,,Daj pedalu raku” 2017

Ženski centar „Milica“ovoga puta  u saradnji sa ekspertskom organizacijom Buildenergyteam- BET, treći put za redom organizuje manifestaciju „Daj pedalu raku 2017“ pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstvom omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Biciklističkog saveza Srbije, Evropa Dona Srbije- Srpskog foruma protiv raka dojke, ENGAGE- Evropskog udruženja pacijenata sa ginekološkim karcinomom,a pod pokroviteljstvom Opštine Vrnjačka Banja i  uz podršku lokalnih samouprava, zavoda, instituta, zdravstvenih ustanovama, biciklističkih i moto klubova, gradova Beograd, Kragujevac, Čačak, Užice i Trstenik,dok su grad Kraljevo predstavljali ZJZ Kraljevo, Dom zdravlja Kraljevo, MTB Čiker, MK Kings.

Manifestacija je održana prvog i drugog oktobra 2017 godine i to u dve etape.

I DAN Karavan Daj Pedalu Raku 2017

Održan 01.10.2017 obuhvatio je gradove Beograd, Kragujevac, Čačak, Užice, Trstenik i Vrnjačka Banja. Cilj karavana je promocija važnosti preventivnih pregleda i zdravih stilova života, naročito sporta u borbi protiv raka dojke.

Drugog dana manifestacije je održan okrugli sto„Kako sprečiti i na vreme lečiti rak dojke“ koji je okupio šezdeset učesnika sa ciljem definisanja osnova za kreiranje i sprovođenje strategije na nivou Srbije za kontinuirano i permanentno edukovanje o malignim bolestima radi sprečavanja i ranog utvrđivanja i dijagnostike bolesti i smanjenja stope obolelih sa smrtnim ishodom, kao i jačanje saradnje države sa  udruženjima pacijenata radi stvaranja jednakih uslova kvalitetnog lečenja pacijenata obolelih od karcinoma dojke u svim delovima Srbije.

BEOGRAD

Manifestacija je otpočela prvog u Beogradu na Grand Fondo manifestaciji. Grand Fondo je biciklistička manifestacija koja je u proteklih pet decenija doživela neverovatnu popularnost u Evropi i širom sveta, a ovo je prvi put da su i ljubitelji biciklizma iz Srbije imali priliku da budu deo jedinstvene sportske avanture.Učestvovalo je preko dve i po hiljade biciklista. Učesnicima se obratila u ime organizatora karavana Vesna Bondžić, dok je u ime Ministarstva zdravlja karavan„Daj pedalu raku“otvorio Državni sekretar prof.dr. Vladimir Đukić. Njemu je predata zastava manifestacije koja će osim u Beogradu, tokom meseca oktobra – međunarodnog meseca borbe protiv rakabiti postavljena na trgovima gradova učesnika. Podršku su dali ispred IJZS“dr Milan Jovanović Batut“ prim. dr Verica Jovanović-direktorka, dr Radoljupka Radosavljević- glavna koordinatorka za skrining dojke sa svojim timom kao i UG „Budimo zajedno“, UG sa retkim tumorima, predstavnici Roch-a…Ženski centar Milica se zahvaljuje organizatorima GranFondo manifestacije, Ministarstvu omladine i sporta i BSS na podršci i razumevanju da se spoje ove dve manifestacije.

KRAGUJEVAC

Karavan je nastavio put Kragujevca gde su ga ispred zgrade gradske uprave dočekali  dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, predstavnici Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Doma zdravlja i Apoteke Kragujevac, kao i biciklisti  kragujevačkog BK “Radnički“. Tom prilikom su predstavnice Ženskog centra “Milica“ dr Gordani Damnjanović, predale zastavu koja će se narednih mesec dana vioriti na jarbolu ispred zgrade Gradske uprave .

Karavan je nastavio svoj put ka Čačku ispred kog su ga dočekali i do trga dopratili biciklisti BK Borac i kraljevački MBK Čiker.

ČAČAK

Na trgu je organizovan doček gde su se prisutnima obratili predstavnici organizatora karavana  Vesna Bondžić i Jovanka Arsić Karišić, a  ispred grada Čačka pomoćnica gradonačelnika  za oblast zaštite životne sredine Mirjana Đoković i prim. dr Slavica Dragutinović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dok je ispred ZJZ Čačak skup pozdravila dr Danijela Parezanović. Zastava je postavljena na trgu ivioriće se tokom meseca oktobra podsećajući žene na važnost redovnih pregleda i samopregleda dojki.

Karavan je praćen MBK Čikerom krenuo put Kraljeva gde su članovi MK Kings presreli karavani dopratili ga do Vrnjačke Banje.

VRNjAČKA BANjA

Karavan je u Vrnjačku Banju došao u večernjim časovima i pridružio se svečanoj dodeli nagrada brdsko planinske auto trke koja se tog vikenda održavala u Vrnjačkoj Banji.

Karavan su dočekale članice ŽC Milica i predstavnici opštine i Sportskog Saveza Vrnjačka Banja, pomoćniku predsednika Opštine Dušanu Stevanoviću je predate zastava manifestacije. U ime opštine Trstenik zastavu je preuzeo i skupu se obratio dr Zoran Ilić član opštinskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

UŽICE

Užičko savetovalište za žene lečene od raka dojke “Jefimija“ pridružilo se po treći put karavanu pod nazivom “Daj pedalu raku“, koji organizuje Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje. Na gradskom trgu uz podršku grada Užica, zdravstvenih ustanova i užičkih bajkera organizovan događaj čiji je cilj da se sugrađanke podsete na potrebu redovnih samopregleda i odlazaka na kontrolne preglede i potrebu negovanja zdravih stilova života. Članice Jefimije su predale zastavu manifestacije Vidoju Drndarevića članu gradskog veća, a prisutnima se obratila i direktorka opšte bolnice Užice dr Jeleni Raković Radivojević.  U znak obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke na gradskom trgu je podignuta  zastava manifestacije.

OKRUGLI STO „KAKO SPREČITI I NA VREME LEČITI RAK DOJKE“

Drugog dana manifestacije „Daj pedalu raku 2017“ je održan u Kristalnoj sali hotela Cepter u Vrnjačkoj Banji okrugli sto „Kako sprečiti i na vreme lečiti rak dojke“  koji je okupio preko šezdeset učesnika: predstavnika ministarstva Zdravlja, instituta za Javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, instituta za Onkologiju iradiologiju Srbije,zavoda i instituta za javno zdravlje iz čitave Srbije, ED Srbije- Srpskog foruma protiv raka dojke, zdravstvenih ustanova primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite iz čitave Srbije, udruženja pacijenata obolelelihi lečenih od raka  dojke, kao i medije. Cilj organizovanja okruglog stola jeste definisanje osnova za kreiranje i sprovođenje strategije na nivou Srbije za kontinuirano i permanentnoedukovanje o malignim bolestima radi sprečavanja i ranog utvrđivanja i dijagnostike bolesti i smanjenja stope obolelih sa smrtnim ishodom, kao i jačanje saradnje države sa  udruženjima pacijenata radi stvaranja jednakih uslova kvalitetnog lečenja pacijenata obolelih od karcinoma dojke u svim delovima Srbije.

Skup je otvorila dr Vesna Knjeginjić, zamenica Ministra zdravlja Republike Srbije, a dr Snežana Pantić Aksentijević rukovodilac grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Republike Srbije je govorila o sprovođenju javnih zdravstvenih politika. U ime organizatora skup je pozdravila Jovanka Arsić Karišić- Build Energy team – BET  i Vesna Bondžić predsednica Ženskog centra Milica koja je predstavila rad udruženja i njegov  doprinos u smanjenju broja umrlih od raka dojke.Učesnicima tribine su podeljene slike sa izveženimlogoom manifestacije- rad žena ŽC „Milica“, a u ime predsednika opštine Bobana Đurovića skup je pozdravila i poželela uspešan rad dr Vesna Malićanin.

Ispred IJZS“Dr Milan Jovanović Batut“ skup je pozdravila prim.dr Verica Jovanović direktorka, dok je na temu „ Preventivni pregled i rano otkrivanje raka dojke“ govorila dr Radoljupka Radosavljević koordinatorka za skrining raka dojke.

Ispred Instituta za Onkologiju i radiologiju Srbije, o psihološkoj podršci pacijenta u ovoj eminentnoj ustanovi, govorila je MBA Marija Andrijić,psihološkinja i psihoterapeutkinja IORS-a. Dok je Dr Stanislava Otašević, predsednica Evropa Dona Srbije- Srpskog foruma protiv raka dojke govorila o ulozi udruženja u prevenciji i zastupanju lečenih od raka dojke.

Dr Verica Đukić, načelnica centra za prevenciju i kontrolu bolesti ZJZKraljevo je iznela rezultate zajedničkog istraživanja ŽC Milica i ZJZKraljevo koje je rađeno sa šezdesetpacijentkinja obolelih i lečenih od raka dojke i ginekoloških karcinoma u opštini Vrnjačka Banja. upotrebom dva upitnika

Prvi upitnik(ENGAGE) “What patienswant to tell their doctors” čiji će rezultati  biti prezentovani u novembru na velikom kongresu ENGAGE u Beču tako će  zahvaljujući angažovanju  ŽC Milica i ZJZ Kraljevo i Srbija biti jedna od trinaest evropskih zemalja u kojoj se sprovelo ispitivanje.

Drugi upitnik se odnosio na učestalost određenih faktora rizika kao i ispitivanje iskustava žena u  dobijanju određenih dijagnostičkih usluga na području opštine Vrnjačka Banja i referentnim ustanovama u većim centrima.

Na kraju skupa usledila su pitanja i razmena iskustava sa učesnicima.

POSETA SPECIJALISTIČKOJ BOLNICI ZA INTERNE BOLESTI U VRNJAČKOJ BANJI I ŽENSKOM CENTRU ,,MILICA”

Nakon održavanja skupa organizovana je poseta palijativnom odeljenju Specijalističke bolnice za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji, kao i ŽC„Milica“. Tokom posete palijativnom odeljenju predstavnicima bolnice uručeni su vredni pokloni kompanije Piroćanac iz Arilja u vrednosti 153.000,00 dinara.

Ženski centar „Milica“ se zahvaljuje se na podršci Ministarstvima zdravlja i omladine i sporta, IZJZ „Milan JovanovićBatut“, Institut za onkologiju i radiologiju i  Evropa Dona Srbija, Biciklističkom savezu Srbije kao i partnerima Build Energy Team – BET,  prijateljima manifestacije: Roch, Interklima Grafika, Unikat1, Paraćinac, Mivela kao i hotelu Zepter koji je bio  domaćin okruglog stola. Posebnu zahvalnost dugujemo Opštini Vrnjačka Banja koja je bila pokrovitelj ove manifestacije kao ivolonterkama ŽC„Milica“ i ženama obolelimi lečenim od raka UG „Jefimija“i„Milica“ koje su smogle snage da dođu i daju svoj doprinos manifestaciji kao i zdravstvenim profesionalcima Kladova, Zrenjanina, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Trstenika, Brusa i Vrnjačke Banje koji su učestvovali u radu okruglog stola.

You may also like...