II KARAVAN „DAJ PEDALU RAKU“ 2016

 

01.oktobra 2016. godine, sa Trga Republike u Beogradu započeo je svoj put karavan „Daj pedalu raku 2016“ Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje. Od Beograda do Vrnjačke Banje poruku karavana prenosili su Vesna Bondžić, predsednica i osnivač Ženskog centra „Milica“, Snežana Drašković, master sporta i fizičkog obrazovanja, Petar Jeknić, psiholog- master palijativnog zbrinjavanja, dr Branislava Miletić,Olivera Bašić, članica skupštinskog odbora udruženja, Radmila Trivić, Miroslav Stašić, član skupštinskog odbora, Saša Đurović, Sportski centar Vrnjačka Banja. Ovaj karavan je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Opštine Vrnjačka Banja, lokalnih samouprava, Teniskog Saveza Srbije kao i sportskih saveza, zdravstvenih institucija, udruženja i sportskih klubova gradova: Beograda, Kragujevca, Čačak, Kraljeva,Užica i Vrnjačke Banje.
Karavan „Daj pedalu raku 2016“ Ženskog centra „Milica“ trajao je 3 dana.
Prva dva dana karavan je proveo u putu, promovišući važnost redovnih preventivnih pregleda, zdravih stilova života, naročito sporta, kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji žena obolelih od raka dojke. Karavan je pokrenuo gradove da toga dana u saradnji sa sportskim klubovima, institutima i zavodima za javno zdravlje, udruženjima i školama organizuju Sportski dan, promovišući važnost sporta i zdravih stilova života, uključujući kako najmlađe tako i ostale sugrađane da aktivno vežbaju toga dana, dok su učesnici karavana skrenuli pažnju ženama o važnosti redovnih pregleda i samopregleda, kao i odaziva na organizovani skrining raka dojke.
Treći dan karavana bio je namenjen edukaciji zdravstvenih radnika. Stručni skup pod nazivom „Daj pedalu raku“ održan je 3. oktobra u zgradi termalnog kupatila Specijalne bolnice „Merkur“, uz učešće oko 200 zdravstvenih radnika iz Vrnjačke Banje, Kraljeva i Trstenika. Stručni skup je akreditovan od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kod Zdravstvenog saveta Srbije i za učesnike skupa je nosio 3 poena.

BEOGRAD

01.oktobar 2016. PRVI DAN KARAVANA

Sa Trga Republike u Beogradu je  1. oktobra započeo svoj put Karavan “Daj pedalu raku 2016” Ženskog centra „Milica“. Prisutnima se u ime organizatora karavana obratila Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“,  zatim dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra u sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, kao i prof. dr Vesna Kesić, šef podkomisije za skrining raka grlića materice u okviru Republičke stručne komisije za skrining malignih bolesti, predsednica Udruženja za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije i predsednica ESGO-a u prethodnom mandatu. Tom prilikom skrenuta je pažnja na važnost preventivnih pregleda, ali i na probleme koje žene imaju u malim mestima u unutrašnjosti, gde kapaciteti naročito primarne zdravstvene zaštite nisu dovoljni da podrže organizovani skrining. Iako je oktobar međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, dr Vesna Kesić je skrenula pažnju i na ginekološke karcinome. U ime Teniskog saveza Srbije prisutnima se obratio sportski direktor Aleksandar Bolić, a podršku su svojim prisustvom dali i Trag fondacija, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“, predstavnici IZJZS Batut, JICA (japanske agencija za međunarodnu saradnju), članovi i rukovodstvo Teniskog kluba „Olimp“, biciklisti „N-bike“, ostali biciklistički klubovi, kao i Sport-ofis. Nakon obraćanja karavan je uz podršku svih prisustnih započeo svoj put kroz gradove Srbije ka Vrnjačkoj Banji. Karavan je krenuo put Kragujevca u 11 časova.

KRAGUJEVAC

01.oktobar 2016. PRVI DAN KARAVANA

Karavan je ispred Kragujevca dočekan od strane biciklističkog kluba „Radnički ” i dopraćen do Velikog parka gde je Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa lokalnom samoupravom, Domom zdravlja Kragujevac, Društvom za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, Crvenim krstom Kragujevac, Udruženjem „Lipa“, Ženskim centrom ,,Diva“, Asocijacijom poslovnih žena „Vizija“, organozovao doček. U ime domaćina Karavan je pozdravila dr Gordana Damnjanović, član gradskog veća. Ispred Ženskog centra „Milica“ prisutnima se obratila Vesna Bondžić, a psiholog Petar Jeknić – član karavana održao radionicu na otvorenom sa članicama ŽC „Diva“. Fudbalski klub „Vašarište“ podržao je manifestaciju, organizovanjem fudbalske utakmice.

ČAČAK

01.oktobar 2016. PRVI DAN KARAVANA

Karavan su iz Kragujevca dočekali biciklisti kluba „Borac“ kao i građani Čačka i  svi zajedno su stigli na Gradski trg u 16 časova, gde je održan doček karavanu „Daj pedalu raku 2016“.
Sportski klubovi (košarkaški, karate, biciklistički) su toga dana svoje aktivnosti usmerili na promociju sporta, kao zdravog načina života, a deca iz predškolskih ustanova imala su svoj Program petominutnog razgibavanja. U ime domaćina karavan su pozdravile: dr Slavica Dragutinović, član saveta za zdravlje grada Čačka i dr Danijela Parezanović, ZJZ Čačak, a ispred ŽC „Milica“ prisutnima se obratila Vesna Bondžić. Veliki broj Čačanki je prisustvovao ovoj manifestaciji zahvaljujući dobroj saradnji i organizaciji lokalne samouprave, ZJZ Čačak, škola i sportskih klubova. Organizatori su štampali pozivnice, a deca su ih uručivali svojim mamama.

Posle aktivnosti na Gradskom trgu, u 18 časova je u prepunoj sali Skupštine grada održana Tribina „Karcinom dojke, samopregled i značaj skrininga“ na kojoj su govorili Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“, psiholog Petar Jeknić, master palijativnog zbrinjavanja, dr Branislava Miletić i Snežana Drašković, master sporta i fizičkog obrazovanja.
Članove karavana su pozdravili gospodin Igor Trifunović, predsednik Skupštine grada Čačka i dr Slavica Dragutinović.
Uručene su i plakete u znak zahvalnosti za učešće u karavanu „Daj pedalu raku 2016“
Tribina je pokrenula neka od važnih pitanja u organizaciji skrininga, koja se odnose na saradnju primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. U debatu su se uključili kako rukovodioci, tako i zdravstveni radnici pomenutih institucija.
Veliko hvala organizatorima dočeka karavana „Daj pedalu raku“.

KRALJEVO

02.oktobar 2016. DRUGI DAN KARAVANA

Članovi biciklističkog kluba „Čiker“ i MK “KINGS“ dočekali su karav kod kasarne u Jarčujku i dopratili ga Omladinskom ulicom do Trga srpskih ratnika, gde su ih sačekali predstavnici lokalne samouprave, učenici i sportisti.

Karavan je uz kraće zadržavanje nastavio put do Zdravstvenog centra „Studenica“, gde su uručene donacije u posteljini, jastucima i slikama onkološkom dispanzeru. Soba za terapije je zablistala u novom ljubičastom sjaju, sa jastucima na kojima piše „Ne boj se samo veruj“ i motivacionim porukama. Čekaonica onkološkog dispanzera je bila u ljubičastim cvetovima i divnim porukama, a na vratima je u znak podrške postavljeno ljubičasto licidersko srce sa porukom žena koje su pobedile rak „NE BOJ SE SAMO VERUJ“. Zahvaljujemo se dobrim ljudima koji su prepoznali smisao ove akcije Ženskog centra „Milica“i svojom donacijom i angažovanjem pomogli da se ova ideja i ostvari. Veliko hvala „PP Sistemu“, STR „Princeza“, Udruženju žena Vrnjačke Banje na čelu sa Marinom Stefanović, Ljubi Veljkoviću, Liciderskoj radionici porodice Petrović, Mirjani i Tanji Đurašević, Milanki Jovanović, Marini Radivojević i Biljani Stolić.

VRNJAČKA BANJA

02.oktobar 2016. DRUGI DAN KARAVANA

Karavan „Daj pedalu raku“ su iz Kraljeva dopratili biciklistički klub „Čiker“ i MK „Spartanci“,  a sa terase hotela „Zvezda“ ih je u ime lokalne samouprave pozdravio gospodin Dušan Stevanović pomoćnik predsednika Opštine Vrnjačka Banja i Marko Aleksić, podpredsednik Sportskog saveza Vrnjačke Banje.

Sportski savez je u saradnji sa TO Vrnjačka Banja uz podršku Opštine Vrnjačka Banja i HTP Fontana organizovao javni čas za učenike osnovnih i srednjih škola kao i predškolce Pu Radost. Na više lokacija u Vrnjačkoj Banji prezentovani su sportovi kojima mogu da se bave deca ali i odrasli. Na Stadionu malih sportova „KOCKA“ održana je odbojkaška utakmica između ŽOK Vrnjačka Banja i OK Sportisimo i Košarkaška utakmica u organizaciji KK Basket, u Japanskom vrtu aikido i karate predstavili su KK“Anima san“ i Aikido klub Vrnjačka Banja. Dok su na veštačkoj steni članovi PSK Goč upoznali prisutne sa veštinama penjačkih  sportova .

Na trgu kod Biblioteke je postavljen poligon za male bicikliste OŠ „Popinski borci“ dok je na platou kod vrapca moglo da se odigra na male goliće sa fudbalerima FUTSAL-a, pleše uz „MNS Moji anđeli“ i vežba Tae-bo uz vežbačice Bodybuilding & Fitness Club “SHARK”.

Lepo vreme , pozitivna energija i dobra organizacija doprineli su da veliki broj sugrađanki dođe sa svojom decom  i čuje poruku karavana o važnosti redovnih pregleda i  zdravih stilova života.

STRUČNI SKUP

03.oktobar 2016. TREĆI DAN KARAVANA

Treći dan karavana u kongresnoj sali zgrade termalnog kupatila Specijalne bolnice „Merkur“, održan je stručni skup “Daj pedalu raku”, akreditovan od strane Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije, a u organizaciji Ženskog centra „Milica“. Skup je otvorila Vesna Bondžić, predsednica i osnivač Ženskog centra „Milica“ pozdravivši sve prisutne izrazila je veliku zahvalnost Ministarstvu zdravlja, Opštini Vrnjačka Banja i Specijalnoj bolnici Merkur” što su podržali ovaj skup, kao i IZJZS „Dr Milan Jovanović Batut“ i ZJZ Kraljevo što su uzeli učešće u realizaciji ovog skupa. Pozdravivši goste iz japanskog tima, koji učestvuje u realizaciji „Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji“ Vesna Bondžić je izrazila nadu da će biti prepoznata potreba za ulaganjem u kapacitete zdravstvenih ustanova u tehničkom i stručnom smislu u borbi protiv raka dojke. Ona je navela da je primarna zdravstvena zaštita prva i izuzetno važna karika u skriningu koju treba ojačati i da se zajedničkim delovanjem nevladinih organizacija i zdravstvenih institucija možemo nadati smanjenju procenta smrtnosti od raka u Srbiji. Prisutne je u ime domaćina Specijalne bolnice „Merkur“ pozdravila dr Danijela Karamarković, a u ime Opštine Vrnjačka Banja skupu se obratio zamenik predsednika opštine Ivan Džatić.
Predavači na ovom skupu bili su:
– Prim. dr Verica Jovanović, šef Kancelarije za skrining raka, sa temom Sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke – značaj programa i unapređenje zdravlja žena u Srbiji
– dr Dragana Tandjera Milićević, Zavod za javno zdravlje Kraljevo, sa temom Promocija zdravlja, značaj promocije i program ranog otkrivanja raka dojke na teritoriji Vrnjačke Banje i Kraljeva.
– dr Klaudia Kravić, Kancelarija za skrining raka, sa temom Implementacija programa organizovanog skrininga raka na teritoriji Raškog okruga
Prisutnima su se obratili i predstavnici projektnog tima iz Japana, Akihiro Fujiwara, koordinator Projekta,Tamotsu Nozaki, specijalista za rak i prof. dr Satoshi Kaneko, profesor Univerziteta u Nagasakiju i stručni savetnik „Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji“, zajedničkog projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije i japanske vlade.
Skupu je prisustvovalo oko 200 zdravstvenih radnika opština Vrnjačka Banja, Kraljevo i Trstenik. Skup je zatvoren testom koji je za učesnike nosio 3 boda.

You may also like...