Jači od straha-Bg Fashion Week

Predsednici udruženja,Vesni Bondžić, pripala je velika čast da kao žena koja se izborila sa svojim strahom-rakom dojke bude deo projekta Jači od straha i otvori treći dan Beogradskog Fashion Week-a. Govorile je u ime svih  kojima je stalo da podrže, ohrabre, osnaže žene da brinu o svome zdravlju i idu na redovne preventivne preglede. Njena pista je duga 11 godina , I na njoj su se smenjivale revije. Evo i dela njenog govora:
,,Moja prva revija na kojoj sam učestvovala noseći neudobni model c50- karcinom dojke zvala se STRAH. Scenografija bez boje I optimizma,a prvi red kritički nastrojeni stigmatičan.
Hodalo se bez kose,šminke, u mraku I strahu u nepoznato.
Ne To nije bio model koji sam ja htela da nosim I to nije bila revija u kojoj sam želela da učestvujem zato sam ga odbacila kao passéi I NAPRAVILA KREACIJU prema SVOJOJ meri kreaciju pod nazivom JAČA OD STRAHA.

Moja nova revija još uvek traje I zove se Život, prepuna je boja I nade, korača se nekada sporije, nekada brže ali uvek napred.
Moj prvi red su prijatelji, porodica, svi oni koji veruju,edukuju, leče I ne osuđuju već daju podršku.
Nekad sam na pisti kao večeras ovde a nekada U “beck stage” zajedno sa Milicama, Jefimijama, Donnama, gde hrabrimo, edukujemo I pomažemo da se što više žena odvaži I obuče model “Jača od straha”.
Znate li da godišnje u Srbiji onaj neudobni kostim sa oznakom c50 Obuče toliko žena da se mogu napuniti 92 autobusa.Od toga putnice 32 autobusa ne stignu nikada na reviju Život jer ih niko nije edukovao, jer ih niko nije ohrabrio, jer im nije objasnio kako da rak otkriju na vreme jer su živele u međuprostoru između nade da se to samo nekom drugom dešava i strahu da će se njima desiti ili možda dovoljno nisu verovale svojim lekarima i terapijama,

Zato je Večerašnja revija bila nešto drugačija, otpočela je pozivom da se prisutni priključe I podrže projekat Jači od straha, da daju svoj lični doprinos ovom projektu tako što će se informisati, što će brinuti o sopstvenom zdravlju  i zdravlju svoje porodice.

Dame su zamoljene da učine samo tri stvari:
1da u par pokreta na svom mobilnom telefonu skinu aplikaciju Brest test. U kojoj je u 6 koraka objašnjeno na srpskom jeziku kada se I kako obavlja samopregled dojke. Napominjem da za njega treba manje od 10 minuta mesečno.
2. Da u svoje planere unesu datum kada će makar 1.godišnje otići na “kasting” kod svog radiologa I uraditi snimak za “book” svojih grudi
Uveče kada skinete sminku I ostanete ogoljeni pred samim sobom pokušajte da shvatite
Da ste vi neko koga treba voleti za koga se treba boriti
Stavite je na prvo mesto i donesite odluku da je vaš prioritet od sada da budete zdravi I da vaše zdravlje redovno kontrolišete.
Ovaj projekat je jak koliko je jak naš doprinos u njemu.
JER ZAJEDNO SE MOŽEMO BORITI,ZNANJEM PROTIV STRAHA, PREVENCIJOM PROTIV STRAHA , PODRŠKOM PROTIV STRAHA JER ZAJEDNO SMO JAČI OD STRAHA A TADA I REVIJA, KOJA SE ZOVE ŽIVOT IMA SMISLA”.

You may also like...