EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Povodom Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice „Ženski centar Milica“ organizovao je 23. januara edukaciju zaposlenih radnica Zanatsko proizvodno uslužne radnje „Zrno zdravlja“ Novo Selo i zakazivanje preventivnih ginekoloških pregleda. Bila je to i prilika da Ženski centar i „Zrno zdravlja“ potpišu Memorandum o saradnji.
Prisutnima se obratila Vesna Bondžić, predsednica „ŽC Milica“ i osnivačica ovog Udruženja. Ona je govorila o ulozi „ŽC Milica“ i važnosti edukacije o prevenciji i samoodgovornosti žena, dok je Milena Pecić razgovarala sa ženama o iskustvenoj podršci koja se radi u udruženju.
– Ovu nedelju smo obeležili započinjanjem kruga edukacija i zakazivanjem preventivnih ginekoloških pregleda u saradnji sa Domom zdravlja „Dr Nikola DŽamić“ u firmi „Zrno zdravlja“ koja je član Kluba prijatelja koji pomaže rad „Ženskog centra Milica“ i održivost našeg Dnevnog centra za pomoć i podršku obolelima.  Tri stvari su potrebne za prevenciju karcinoma grlića materice: da ima gde i sa čim da se pregled obavi, da ima
ko da obavi pregled i da se ima svest o tome da pregled treba obaviti najmanje jednom godišnje. Mi smo obezbedili kvalitetan ultrazvučni aparat, menadžment Doma zdravlja je obezbedio ostale kvalitetne aparate i postoji stručni kadar. Ostala je edukacija i razvijanje svesti žena i mi smo se potrudili da dođemo u ovu firmu koja upošljava 40 žena, da ih edukujemo i zakažemo termine za kompletne ginekološke preglede.
Cilj nam je da se žene oslobode straha od pregleda, a mi smo se obavezali da ćemo svake godine da ih podsećamo i da im zakazujemo termine za redovne ginekološke preglede, rekla nam je dipl. inž. maš. Vesna Bondžić.

Dr Vesna Malićanin, direktorka Doma zdravlja i potpredsednica Udruženja „Ženskog centra Milica“ podsetila je prisutne da Centar postoji i radi već deset godina i da ovo Udruženje mnogo znači pacijentkinjama koje su u priči maligniteta i koje zatraže psihičku pomoć. Ona je naglasila da nema opravdanja da se ne dođe na ginekološki pregled, jer celokupni pregled može se obaviti u Domu zdravlja koji ima kvalitetnu opremu za dijagnostiku.

Dr Svetlana Marić održala je predavanje o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda jer ako se oboljenje otkrije na vreme, može se izlečiti. Simptomi su: krvarenje nakon odnosa, krvarenje nakon menopauze i dugotrajne vaginalne infekcije. Najveći faktor rizika za nastanak raka grlića materice nosi infekcija izazvana određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Ginekološko akušerska sestra Dragana Janković evidentirala zaposlene žene koje će doći na preventivne preglede i odredila termine.

Tokom ove godine „Ženski centar Milica“ obaviće slične edukacije sa svim zainteresovanim članovima Kluba prijatelja.

You may also like...