Formiranje i opremanje Dnevnog centra za podršku obolelima od karcinoma

U opštini Vrnjačka Banja se mesečno registruje 10 novih slučajeva karcinoma, oboleli su prepušteni sami sebi, a na preglede smo upućeni u obližnje gradove gde se čeka i po tri meseca na red. Zbog velike gužve lekari nemaju dovoljno vremena da se posvete pacijentu i objasne proceduru lečenja i nus pojave koje se javljaju tokom lečenja, zato je cilj Dnevnog centra za podršku obolelima od karcinoma u okviru koga će se, kroz rad u pričaonicama, radionicama duše i tela, pružiti psihološka podrška obolelima od karcinoma i njihovim porodicama i pomoć pri prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju tokom lečenja, kao i osnazivanje obolelih kroz grupe samopomoći koje vode žene lečene od raka. U okviru centra bi se vršila edukacija stanovništva o važnosti prevencije rane dijagnostike kao i obuka samopregleda dojke.

Ženski centar “Milica” je ovim projektom konkurisao Trag fondaciji za program Uspešni fandrejzing u okviru Akademije održivosti. Uspeli smo da uđemo među petnaest udruženja koja su postala deo ovog projekta čiji je cilj da raznim akcijama uspemo da prikupimo sredstva za realizaciju projekta koja će Trag fondacija udvostručiti za prvih sedam udruzenja.

Akcije prikupljanja sredstava:

Čaj za bolje

U hotelu “Solaris” 22. decembra 2013. godine sa početkom od 17h, održana je prva u nizu akcija za prikupljanje sredstava za Dnevni centar za podršku obolelima od karcinoma pod nazivom “Čaj za bolje”. Pored malih privrednika podršku je pružio i predsednik Opštine Vrnjacka Banja gospodin Boban Đurović. Veče su otvorili članovi hora “Milica” Ankica Mutavdžić i Dejan Đorđević, a prezentaciju o radu Ženskog centra “Milica”, postignutim rezultatima i samom projektu održala je predsednica udruženja dipl. maš. ing. Vesna Bondžić.

Miličina slatka kućica

28. i 29. decembra je centar Vrnjačke Banje mirisao na cimet i vanilu. Akcija je bila izuzetno uspešna – drvo radosti je bilo prepuno kolača koje su deca URDOUR-a “pobrala” sa osmehom. Zahvaljujemo svima Vama koji ste pomogli da ova akcija bude uspešna i svima Vama koji ste nas podržali i učinili da ovi dani budu čarobni.

“Kumovi za Milicu”

Etno restoran „Kod kumova“ priključio se humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za opremanje Dnevnog centra za podršku obolelima od raka. Humanitarno veče pod nazivom „Kumovi za Milicu“ organizovano je 13. februara u restoranu „Kod kumova“, a celokupan prihod od večeri donacija je Ženskom centru.

Veliko hvala ljudima koji su te večeri došli i dali podršku „Milicama“ učinivši da ovo veče bude izuzetno uspešno. Hvala vlasnicima i osoblju Etno restorana „Kod kumova“ i muzičarima restorana kao i Lidiji Burmaz i njenom orkestru koji su honorar uplatili za formiranje i opremanje Dnevnog centra za pomoć i podršku obolelima od raka.

Fudbalske utakmice za “Milicu”

FK “Omladinac” Novo Selo je u subotu, 22.02.2014. organizovao humanitarnu utakmicu kako bi pomogao našem udruženju u akciji prikupljanja sredstava za “Formiranje i opremanje dnevnog centra za obolele od carcinoma”. Gosti na prvoj utakmici bili su FK “Kopaonik” iz Brusa. Na drugoj humanitarnoj utakmici protivnik je bio “Real” iz Podunavaca, a utakmica je 26.02.2014.

Caffe “Di Milano” – Maja i Miloš pevaju za “Milicu”

Vlasnici „Caffea di Milano“ organizovali su 27. februara humanitarno veče za „Milicu”. Veče je bilo izuzetno posećeno a predivnoj atmosferi I odličnom provodu doprineli su divni ljudi i vrhunski muzičari Maja i Miloš koji su te večeri srcem pevali za „Milicu“ i celokupnu zaradu ove uspešne večeri  namenili humanom cilju.

Dobar zvuk za “Milicu”

Ženski centar „Milica” je 04. marta organizovao u „Podroom”-u u Vrnjačkoj Banji koncert vrnjačkih rok grupa. Veče je počelo odavanjem počasti nedavno tragično nastradalom Vojislavu Ninković – Hici, pevaču grupa „Hogar strašni”, „Had” i „Bezvazdušni prostor”. Nakon toga na binu su stupili „Konan berberin”, „Nemirni”, „Lokomotion” sa Majom Marinković, „Poslednje more”, „Bullet”, „Whatever band” i „Had”. Svirka je trajala preko pet sati a provod je bio fantastičan.

Uređenje prostora

U uređenju prostora koje  je trajalo par dana učestvovala je cela ekipa volontera, veliku zahvalnost dugujemo momcima iz FUTSAL kluba Olimp na čelu sa Markom i Pršom,  Pipiju, zatim predstavniku vrnjačkih rokera Staletu, porodicama Stanković i Kragović, Neni, Anđi, Tršavoj i svima ostalima. Veliko hvala i „IS PRODUKT“ DOO na bojama koje su donirali za Dnevni centar.

Trening lutka za obuku samopregleda dojke

U prostoriji „Ženskog centra Milica“ 26. februara predstavnici niškog Kliničkog centra prim. dr. Zlatko Širić, direktor Centra za radiologiju i Ivica Milošević, glavni tehničar uručili su vredan poklon koji je u ime Ženskog centra primila predsednica Vesna Bondžić. Reč je o trening lutki za obuku samopregleda dojke, kvalitetne izrade, od silikona sa veoma realističnim osećajem.

“U sklopu izvođenja skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke u Vrnjačkoj Banji saznali smo da tu postoji jedno udruženje koje daje veliku podršku svim ženama ne samo obolelim od karcinoma dojke nego i drugih karcinoma, tako da smo poučeni tim njihovim uspehom u organizaciji pomoći i podršci tim ženama odlučili da i mi kao Klinički centar doniramo nešto iako mi takođe nemamo dovoljno sredstava i tražimo pomoć, ali ipak, saznavši za njihove dobre rezultate i dobar, pozitivan rad odlučili smo da doniramo jednu tzv mamografsku lutku koja služi za trening ženama za samopreglede i to samo danas i predali ovde u Vrnjačkoj Banji predsednici Udruženja, sa nadom da će ona nastaviti taj svoj pozitivan, dobar i plemeniti rad u daljoj edukaciji i pomoći tim ženama.” -rekao je prim. dr. Zlatko Širić.

“„Ženski centar Milica“ je oduševljen ovom donacijom i podrškom niškog Kliničkog centra.  Zahvaljujem se na ovoj donaciji koja će biti od izuzetne koristi zato što planiramo u 2014-oj i kasnije da radimo edukaciju žena samopregledu dojke. Radićemo edukaciju i u selima vrnjačke Opštine, kao i u Vrnjačkoj Banji, što se uklapa u naš projekat „Formiranje i opremanje dnevnog centra za podršku obolelima od raka”, akciji koju je Ženski centar otpočeo uz podršku građana Vrnjačke Banje.” – rekla nam je dipl. inž. maš. Vesna Bondžić, predsednik udruženja.

Nagrada za humanost

Nagrada za humanist po glasovima sa facebook-a je stigla zahvaljujući Hvala Danijeli Klencovljević koja nas je predložila i svima koji su glasali za nas. Hvala predstavništvu LENOVO računara i njihovom najvećem distributeru PIN COMPUTERS-u na nagradi koja je došla u pravo vreme, s obzirom da smo do sada radili na pozajmljenom računaru.

Otvaranje dnevnog centra

08. avgusta, 2014. godine upriličeno je svečano otvaranje Dnevnog centra za podršku obolelima od karcinoma i njihovim porodicama. Predsednica udruženja Vesna Bondžić se zahvalila svima koji su pomogli i podelila im zahvalnice, zatim se, na zadovoljstvo svih prisutnih, predstavio hor “Milica” izvođenjem različitih kompozicija.

flajer flajer1

Više informacija o Dnevnom centru možete pronači u startnom meniju  Dnevni centar.

 

You may also like...