Dan otvorenih vrata Ženskog Centra „Milica“ 2016.

Dan otvorenih vrata Dnevnog centra „Milica“

Ženski centar „Milica“ je „DANOM OTVORENIH VRATA DNEVNOG CENTRA MILICA“ obeležio 20.mart 2016.  – Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke u prostorijama Dnevnog centra Milica (TC Brđović 1. Sprat).

Tom prilikom je predsednica udruženja dipl.inž.maš. Vesna Bondžić uručila zahvalnice pojedincima i privrednicima koji su podržali kampanju „Podrži da se Dnevni centar Milica održi“ i svojom donacijom u robi i novcu omogućili da ovaj centar opstane i nastavi sa radom i u 2016 godini i upoznala prisutne sa sadržajem i planovima Dnevnog centra Milica u narednom periodu.
Dnevni centar „Milica „ je formiran zahvaljujući Trag fondaciji i donacijama malih privrednika i građana ne samoopštine Vrnjačke Banje već i okolnih opština odakle dolaze korisnice usluga ovog centra . Za godinu dana postojanja u ovom centru je pomoć i podršku potražilo i dobilo 80 osoba obolelih od raka a edukovano je i obučeno samopregledu dojke preko 700 žena većinom u selima vrnjačke opštine.
U okviru Dnevnog centra „Milica“ funkcionišu Radionice tela u okviru kojih se rade vežbe prevencije limfedema i osteoporoze pod stručnim nadzorom tima koji čine spec. Fizijatar dr Darinka Srećković, viš.fizioterapeut Mirjana Đorđević i master prof.sporta ifiz.vasp. Snežana Drašković a od ove godine se priključila i onkolog dr Dušica Aleksandrović koja će jednom nedeljno voditi i onkološko savetovalište. U okviru centra se rade i limfna drenaža ruke posle operacije dojke a za to je zadužena Mirjana Đorđević koja je kvalifikovana za taj vid masaže. Specijalna bolnica Merkur je u cilju postizanja što boljih rezultata odobrila korisnicama Dnevnog centra Milica i jedan dan u bazenu Akva parka gde će se raditi vežbe u vodi. Žene kojima je amputirana dojka mogu u D.C.Milica besplatno na nalog dobiti kvalitetne grudnjake i proteze austrijske firme Anita i razmeniti informacije sa ženama koje su prošle proceduru lečenja u savetovalištu Utorkom od 17 časova.
U okviru centra je formirana i prva biciklistička sekcija ne samo u Vrnjačkoj Banji već i u Srbiji, namenjena ženama lečenim i obolelim od raka.
Pored iskustveno-psihološke podrške u okviru ovog centra funkcionišu i edukativne radionice kao i kreativno-muzičke. Pevačko društvo Milica pored svog humanitarnog rada sa ženama obolelim od raka radi i sa decom sa smetnjama u razvoju.
2015 godina je bila najuspešnija godina u radu ovog centra ali je tužna činjenica da ovo neprofitno udruženječiji je rad priznat i podržan od vrhunskih institucija poput Inst.za javno zdravlje Milan Jovanović Batut i sl, svake godine mora da pravi projekte i moli za donacije kako bi obezbedilo osnovna sredstva za opstanak (struja,voda,kirija,telefon itd) umesto da ulaže u unapređenje usluga korisnicima ovog centra.

You may also like...