DAJ PEDALU RAKU 2018.

DAJ PEDALU RAKU 2018. je projekat koji četvrtu godinu zaredom Ženski centar Milica realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Ove godine u manifestaciji „Daj pedalu raku 2018“ uzelo je učešće oko 20 gradova širom Srbije. Na trgovima Beograda, Kragujevca, Kruševca, Aranđelovca, Valjeva, Smedereva,Gornjeg Milanovca, Sombora, Topole, Rače, Čačka, Užica, Trstenika, Kučeva, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Vrnjačke Banje građani sa predstavnicima lokalnih samouprava, zdravstvenih centara, udruženja građana, sportskih klubova i škola promovisali su zdrave stilove života,kao i značaj preventivnih pregleda. Po prvi put je na trgovima gradova učesnika u isto vreme, u 12:00 , podignuta zastava manifestacije, nakon čega su svi prisutni dvotočkaši napravili vožnju podrške i time na simboličan način obeležili početak Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

BEOGRAD: Centralna manifestacija se održala u Beogradu na platou kod Kule Nebojša gde su podršku dali pored N-bike, Udruženja građana Budimo zajedno, Progovori, ORS, Udruženje za borbu protiv leukemije i dr. Pridružile su se i poznate ličnosti Ivana Božić RTS, Sanja Lubardić Anđelković i Jelena Gajšek – Studio B,Marina Kotevska voditeljka PINK TV, glumica Iva štrljić, i drugi. Manifestaciju je otvorila zamenica ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić a podršku je dala i doc dr Verica Jovanović Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut ” kao i Kancelarija za skrining, Trag fondacija koja od samog početka podržava rad Ženskog centra Milica i “Daj pedalu raku” i drugi. Veliko hvala kompaniji Roche,agenciji Birač i splavu Adventure Shop na pomoći i podršci oko realizacije.

VRNJAČKA BANJA: U Vrnjačkoj Banji se manifestacija održala na Trgu kulture gde se promovisala važnost zdravih stilova živoota naročito sporta. U saradnji sa Sportskim Savezom Vrnjačke Banje promovisali su se sportovi kao što su Džudo, karate, mali fudbal, nadvlačio se konopac i vozila bicikla. U ime Opštine Vrnjačka Banja prisutnima se obratio zamenik predsednika opštine Ivan Džatić,a u ime Sportskog saveza Vrnjačka  Banja Marko Aleksić. Poruku koliko je važan sport preneo je mladima proslavljeni vaterpolista- zlatni olimpijac Igor Gočanin,dok su članice Ženskog Centra „Milica“ Milena Pecić i Zagorka Pejičić govorile u ime žena koje su pobedile rak. Program je vodio Nikola Radaković,a koordinatori su bili Jelena Miodragović i Jelena Bašić. Zahvaljujemo se KK Padobranac, Džudo klubu Vrnjačka Banja, Futsal Klub Olimp i Vaterpolo klubu Goč na podršci kao i Opštini Vrnjačka Banja, SB Merkur, Gimnaziji Vrnjačka Banja, Osnovnoj Školi “Popinski Borci” – prvacima učiteljice Nataše Babić koji su aktivno učestvovali u dešavanju. 

RAČA: U saradnji sa Savetom za zdravlje opštine Rača, Domom zdravlja „Miloje Hadžić Šule“ Rača, Crvenim krstom Rača i Srednjom školom „Đura Jakšić“ Rača organizovan je štand na kome je prisutnima deljen edukativni materijal kao i bedževi. Učešće u ovoj manifestaciji uzeo je i karate i fitnes klub iz Rače, koji su odradili i pokazne vežbe na trgu ispred Kulturnog centra u Rači. 

KRAGUJEVAC:Na platou ispred Gradske uprave, pored predstavnika/ca lokalne samouprave: dr Gordane Damnjanović članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Minje Obradović članice Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Nikole Ribarića načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, drugih predstavnika/ca Grada, učestvovali su i predstavnici/e Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Doma zdravlja Kragujevac, Zastava Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac, Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac, Fudbalskog kluba ”Vašarište”, Biciklističkog kluba ”Radnički” Kragujevac. U vremenu od 11 do 13 časova sugrađanima/kama predstavnici/e grada, ustanova i nvo sektora delili/e su promo materijal o zdravim stilovima života i davali savete sugrađankama o preventivnim pregledima i samopregledima.

Okupljenim sugrađanima/kama su se pored predstavnika/ca lokalne samouprave, obratili dr Ivica Magdić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena i Svetlana Marinković načelnica Radiološke službe Doma zdravlja, zatim okupljeni/e članovi/ce i treneri biciklističkog i fudbalskog kluba jasnom porukom o neophodnosti obavljanja redovnih preventivnih pregleda, konzumiranja zdrave hrane, vođenja zdravog načina života, bavljenja sportom, posebno biciklizmom…

Zastavu Ženskog centra “Milica“ na jarbol su podigli/e dr Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Ivica Magdić načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Kragujevac. To je ujedno bio i znak za start  biciklističke trke, a zastava će se do kraja oktobra vijoriti na jarbolu ispred Zgrade Gradske uprave.

UŽICE: Po četvrti put, kao deo aktivnosti ”Jefimija za Ružičasti oktobar”, 29. septembra 2018. godine, Savetovalište za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke ”Jefimija”, na Gradskom trgu u Užicu,organizovale su manifestaciju Karavan Daj pedalu raku.

Zvanični pokrovitelj Karavanu bio je gradonačelnik Tihomir Petrović, a sa Gradom Užicem i Savetovalištem ”Jefimija” ŽC Milica je potpusala Memorandum o saradnji u realizaciji Karavana.

Neposredni učesnici manifestacije su, pored tima, volonterki i članica ”Jefimije” bili i  predstavnici Grada Užica (zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić i Vidoje Drndarević ispred graskog veća za porodicu, zdravstvo i socijalnu politiku), direktor Zdravstvenog centra Užice, dr Miloš Božović, PR Zavoda za javno zdravlje, Motociklistički klub ”Užice”, Biciklistički klub ”Ere”, Yoga grupa Ane Ninković, Plesna grupa ”Lot Lorijen”. Narodno pozorište Užice je doprinelo događaju podizanjem zastave Karavana koja će ceo oktobar biti istaknuta na jarbolu ove ustanove, a koja se nalazi na gradskom trgu. Gradski kuturni centar je doprineo doniranjem tehničke opreme za događaj, a program je vodila PR Grada.

Podršku smo imali i od privatnih preduzeća i pojedinaca koji su obezbedili da se na kraju karavanske biciklističke staze (koja se nalazi u Staparskoj banji udaljenoj 12 km od Užica) svi pridošli učesnici posluže vojničkim pasuljem i dobiju svežu vodu.

Tokom programa, podignuta je zastava Karavana, počelo je emitovanje promotivnih slajdova Karavana i ”Jefimije”, kao i AVON-ovog filma o samopregledu dojke koji će na gradskom led ekranu biti emitovan svakog dana po 10 puta u toku celog oktobra (dakle najmanje 310 puta), podeljeni lifleti ”Jefimije” 180 balona ružičaste i lila boje. 

ČAČAK: Manifestacija „Daj pedalu raku“ uspešno je realizovana i ove godine na Gradskom trgu u Čačku.U organizaciji lokalne samouprave učešće su uzele sportske, zdravstvene, školske i predškolske institucije.

Biciklistički klub „Borac“ je organizovao trku od nekih 5 km koja je završena na Gradskom trgu pred podizanje zastave kada se skupu obratila zamenica gradonačelnika Čačka.

Pored Zavoda za javno zdravlje Čačak, prisutni su bili i predstavnici Preventivnog centra i Polivalentne patronaže koji su sugrađanima merili krvni pritisak i šećer u krvi.Deca iz sportskih klubova su prikazala svoje aktivnosti a sve u sklopu promocije zdravih stilova života.

Deca iz predškolskih ustanova i iz škola imala su svoje tačke u smislu recitacija i odgovarajućih plesnih tačaka.Plesni klub „Luna“ je na kraju uz podizanje zastave odigrao svoje tačke i pokrenuo sve na ples. 

TOPOLA:

Ucesnici u programu i organizaciji su bili

Članovi Udruženja za borbu protiv raka,

Predstavnici doma zdravlja “SVETI ĐORĐE” Topola,

Biciklisti i članovi sportskih klubova i Akademija Duljaj,

Posle podizanja zastave biciklisti su vozili do trga u centru Topole i na taj način “dali pedalu raku”

Manifestaciju je,sa uvodnom reči koja je pročitana u svim gradovima, otvorio dr Dušan Marinković, član udruženja VOLIM ŽIVOT.

O značaju preventive u lečenju malignih bolesti je govorio  direktor doma zdravlja Dr Goran Đorđević.

O aktivnostima Udruženja za borbu protiv raka VOLIM ŽIVOT i dosadašnjem radu na preventivi, edukaciji stanovništva i daljim aktivnostima govorila je Dr Valentina Pajić, član UO udruženja VOLIM ŽIVOT.  

КRUŠEVAC: Kruševac je podržao nacionalnu kampanju “Daj pedalu raku” !
Zajedno sa Opštom  bolnicom, Domom zdravlja, psihogom Petrom Jeknićem, velikim brojem sportskih klubova pod podrčkom Razvojnog centra Srbije, decicom iz malog hora OŠ Jovan Popovic, kreativnim radionicama KCK, Vrtićem Petlić, Udruženjem pesnika Poezija SRB, biciklističkim klubovima i dragim sugradjanima, Humanitarno udruženje Majka Jevrosima, dalo je svoj doprinos u borbi protiv karcinoma dojke!
Onkolog dr Zoran Gajić, ginekolog dr Milena Nikolić i psiholog i psihoterapeut Petar Jeknić  na najbolji mogući nacin, pokušali su da stignu do svesti svih prisutnih u želji da shvatimo da je rak izlečiv, preventiva neophodna i da je zdrav način življenja preduslov dugog života ! Družili smo se i uživali u programu sa mališanima koji su zajedno sa biciklističkim klubovima iz Kruševca nakon programa vozili ponosnu vožnju za svoje mame ! Kako je ko umeo i znao…pored bicikla, vozili su se trotineti, roleri i sva ostala prevozna sredstva!
Visoka strukovna škola “Dr Radomir Bojković”, nakon vožnje, svojom donacijom, u cilju podrške manifestaciji , počastila je sve učesnike slatkišima i sokićima! Hvala !
Hvala našoj Mileni Tomić, koja je uz pozdrav sa prisutnima podelila svoje iskustvo! 

KUČEVO: U organizaciji Udruženja za podršku obolelima od raka “Iskra” Kučevo i Sportskog saveza opštine Kučevo, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, na kučevačkom glavnom gradskom trgu održana je u subotu, 29. septembara akcija “Daj pedalu raku” . Pokretač akcije je Žensko društvo “Milica” iz Vrnjačke Banje. Akcija je nacionalnog karaktera jer je u isto vreme održana u više desetina gradova Srbije. U okviru akcije organizovan je i IV biciklistički karavan pod istim imenom. Učesnici Karavana bili su biciklisti iz Braničevskog okruga i rekreativci ( mlađi i stariji ) iz samog Kučeva. Petlići FK “Zvižda” su dali svoj doprinos igrajući utakmicu na samom trgu. U okviru akcije podignuta je i zastava, kao simbol borbe protiv raka dojke. Konferansu je vodila Jelena Todorović a okupljenima su se obratili predsednica Sportskog saveza Kučeva Bojana Šulejić, predsednik Udruženja za podršku obolelima od raka “Iskra” Kučevo dr Ivan Rajčić, bivša obolela i jedna od osnivačica Udruženja Marija Kovačević i patronažna sestra Doma zdravlja Jadranka Dejić. Skupu je prisustvovao veliki broj ličnosti iz javnog, kulturnog, političkog i sportskog života Kučeva i okoline . 

TUTIN: Dana, 29. Septembra 2018. godine u Tutinu je održana manifestacija „ Daj pedalu raku“ koju je sproveo Savet za rodnu ravnopravnost opštine Tutin.

U okviru manifestacije urađena je i na trgu podignuta zastava koja će na trgu biti u toku mjeseca oktobra.

Na  trgu si bile  prisutne odbojkašice ŽOK „ Tutin“  koje su igrale odbojku na trgu i na taj način promovisale zdrav način života.

Učesnicima i prisutnima obratila se Fazila Ferizović, članica Saveta.

Pored opštine Tutin, akciju je podržala i Kancelarija za mlade opštine Tutin, kao i lokalna televizija „ Sandžačka TV mreža“ . 

VALjEVO : O prevenciji, zdravim stilovima života, lečenju, kao i o životu posle raka, govorili su zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković, dr Aleksandra Milutinović, načelnica Odeljenja za onkologiju Opšte bolnice u Valjevu, dr Vesna Banović iz ovog odeljenja, Slavica Filipović iz Patronažne službe Doma zdravlja, Nikola Savić, nastavnik zdravstvene nege u Medicinskoj školi, Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje, Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta Valjeva.

Zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković je rekao da se treba boriti, jer što se više borite, veći su vam izgledi.

Načelnica Onkologije valjevske bolnice Aleksandra Milutinović nalazi se ovde zajedno sa volonterima Društva za borbu protiv raka mladi volonteri vršnjački edukatori, kao i dr Vesna Banović, koleginica takođe iz Onkološke službe.

„Dr Vesna Banović je istakla da je oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke, a mart mesec je mesec borbe protiv karcinoma, pa je predložila da se nešto slično ovome organizuje u mesecu martu kako bi mogli da učestvuju i ostali pacijenti. Istakla je da je njeno iskustvo veliko, da se ne treba bojati, da treba doći na vreme kod doktora i prihvatiti sve što je potrebno za lečenje a u tome će potvrditi i pacijentkinje koje su danas ovde prisutne, koje normalno žive i rade.

Značajni su bili i razgovori sa dvema pacijentkinjama, našim hrabrim sugrađankama koje su preživele rak dojke- Oliverom Brdarević i Vesnom Matić.

U podne su mlade biciklistkinje BK „Boba“ iz Valjeva sestre Gala, Nika, Zoja Ratković i Tara Čulić podigle zastavu manifestacije „Daj pedalu raku“, koja će u parku Pećina stajati tokom oktobra, kada se obeležava mesec borbe protiv raka.

Učenica 3. godine Valjevske gimnazije Doroteja Vuković odrecitovala je pesmu Vaska Pope „Pre igre“.

Volonteri Kancelarije za mlade, vršnjački edukatori Društva za borbu protiv raka, kao i sportisti Valjeva, okupljeni oko Sportskog saveza Valjeva doprineli su da se sa današnje manifestacije da jaka poruka građanima o tome da je zdravlje najvažnije i da ga moramo čuvati. 

GORNJI MILANOVAC: Opština Gornji Milanovac se u saradnji sa Domom zdravlja Gornji Milanovac uključila u akciju pod nazivom “Daj pedalu raku 2018“.

Prisutnima se obratila Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine i doktorka Biljana Vukašinović, šef stručne grupe za promotivne aktivnosti Doma zdravlja Gornji Milanovac, nakon čega jepredstavnicima našeg grada uručena zastava ove manifestacije i održan sportski i kulturno-umetnički program.

Podrška je izuzetno važna jer u Srbiji od raka dojke koji je, ako se otkrije na vreme, izleči u više od 90 odsto slučajeva. Znamo da samo zajedno možemo smanjiti taj broj i učiniti da rak bude pobeđen ili uništen u začetku i zato vas molimo da nam se pridružite kako bi se naš glas čuo što dalje.

Udruženje građana Paleta, portal GMinfo u cilju podizanja svesti cele društvene zajednice, a posebno žena, dodaje na portal baner “Daj pedalu raku”, čime dodatno povećavamo vidljivost ovog problema s ciljem da utičemo na zajednicu da se bavi ovom temom u svojoj okolini. 

ARANĐELOVAC: Dana, 29. septembra 2018. godine u Aranđelovacu je održana manifestacija „ Daj pedalu raku“ koju je u saradnji sa Ženskim centrom „Milica“ realizovala Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Aranđelovac.

Okupljenim građanima obratio se zamenik predsednika Komisije za rodnu ravnopravnost Danko Perišić, koji je apelovao na sugrađanke (bake,mame,sestre) da je prevencija jako bitna u borbi protiv ove opake bolesti.

Skupu su prisustvovali građani Aranđelovca, zdravstveni radnici, kao i deca na biciklama i rolerima. Deljen je i propagadni materijal, kao i baloni.

Takođe, i dr Olivera  Perišić kao član Komisije za rodnu ravnopravnost je naglasila da u saradnji sa lokalnom samoupravom i zdravstvenim centrom već 3 godine organizuju akciju pod sloganom „Važno je da znaš i da se testiraš!“ gde sve kategorije žena mogu besplatno da obave preventivne preglede. 

TRSTENIK: Tačno u 12 časova predsednik opštine Trstenik podigao je zastavu na kojoj piše “MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE”. U ime žena koje su se izborile sa ovom opakom bolešću obratila se Nataša Savić, članica Ženskog centra „Milica“ .Sa ovog skupa upućen je apel svim ženama da se odazivaju na redovne preventivne preglede i da se potrude na svoj život poboljšaju redovnom fizičkom aktivnošću.

Tačno u 12 časova predsednik opštine Trstenik podigao je zastavu na kojoj piše “MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE”. 

SMEDEREVO: Na gradskom trgu dana 29.09.2018. godine organizovana je manifestacija“Daj pedalu raku 2018“.

Okupljenim građanima Smedereva obratila se dr Sonja Dunčić, načelnica dispanzera za žene Doma zdravlja, koja je istakla da se u Smederevu od 2015. godine sprovodi akcija organizovanog skrininga dojke i grlića materice. Do sada je ova akcija obuhvatila oko 5.000 žena starijih od 40 godina. Ovu priliku dr Sonja je iskoristila da pozove i podstakne žene na preventivne preglede.

Podršku manifestaciji“Daj pedalu raku 2018“ dala je i članica gradskog veća resorno zadužena za ruralni razvoj Jasmina Vojnović, kao i presednik i trener rukometnog kluba „Smederevo“ Nenad Martić. Rukometnom klubu podršku je dao i gradski fudbalski klub „Petlić“, gde su zajedno dali podršku i pozvali na društvenu odgovornost sve prisutne.

Manifestaciju su dodatno razveselile pesme i igre članova ansambla „Narodnih igara i pesama“ Smedereva, a po podizanju zastave tačno u 12:00 članovi biciklističkog kluba su startovali vožnju podrške za sve obolele i na taj način obeležili početak Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. 

SOMBOR: Na platou ispred zgrade Županije 29.09.2018. godine realizovana je manifestacija „Daj pedalu raku 2018“ u organizaciji Tamare Savović, rukovodioca Sigurne kuće  Sombor i grada Sombora.

Sigurna kuća Sombor je na poziv Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje organizovala humanitarnu manifestaciju pod nazivom „Daj pedalu raku 2018“ u okviru meseca borbe protiv raka dojke. Nosilac manifestacije je Sigurna kuća uz veliku podršku sportskog saveza i policijske uprave grada Sombora. Zajednički imenitelj ove manifestacije je prevencija: prevencija bolesti promovisanjem zdravih stilova života kroz sport, prevencija nasilja u porodici i prevencija saobraćajnih nezgoda.

Policijska uprava, kod zgrade Županije, je održala edukativno predavanje, nakon čega je održan javni čas plesa i zumbe. Veliku podršku manifestaciji dali su sportski klubovi, plesni klubovi „Ravangrad dance“ i „Jump“, borilački klub „Extreme“, biciklistički klub „Zverka“ i mnogi drugi.

Prikazana je snaga zajedništva pod pokroviteljstvom grada Sombora sa porukom obolelima od raka da nisu samim ni danas ni bilo kog drugog dana u godini.

U 12:00 podizanjem zastave je započeta biciklistička vožnja podrške. 

Drugog dana manifestacije, 01.10.2018, održan je Okrugli sto u Specijalnoj bolnici “Merkur” u Vrnjačkoj Banji. Više o tome možete videti klikom na link: http://www.milica.org.rs/okrugli-sto-daj-pedalu-raku-2018/

You may also like...