Čašom zdravlja do dostojanstvenijeg života

Čašom zdravlja do dostojanstvenijeg života

Projekat je realizovan u periodu od jula do decembra 2012. godine i finansiran je od strane BCIF-a (Trag fondacija)

Projekat “Časom zdravlja do dostojanstvenijeg života” pored psihološko terapijskog svojstva gde se kod obolelih žena kroz kreativni rad podstiče osećaj korisnosti, imao je za cilj i osposobljavanje obolelih i egzistencionalno ugroženih žena, kroz radionice starih zanata, da izrađuju dekorativne i upotrebne predmete pri cemu bi prodajom istih u okviru kućne radinosti ili kroz udruženje poboljšale svoju materijalnu situaciju.

Izradom tradicionalnih suvenira u savremenom ruhu, heklanih i kožnih torbica za čaše za kiselo-vruću vodu koje smo nazvali “čase zdravlja”, vezenih obeleživača za knjige, vezenih beležnica, origami torbica, tinejdžerskih letnjih torbica, šalova i perli, želeli smo da podarimo Banji poseban pečat, a kroz humanitarnu prodaju, u okviru suvenirnica, Udruženja ili samostalno poboljšamo materijalni položaj žena.

Projekat je po našoj oceni nadmašio naše želje i ciljeve, jer smo u trećem mesecu projekta, u oktobru, uspostavili saradnju sa Opstinom Vrnjačka Banja, koja nas je angažovala za izradu 50 čaša u koznim torbicama koje su žene našeg udruženja poklonile u ime Opštine Vrnjacka Banja ambasa-dorima Afričko-azijskih zemalja i njihovim suprugama koji su bili u poseti našem mestu. Takođe, pri odlasku predstavnika naše Opštine u posetu makedonskim gradovima, ponovo su naše čaše zdravlja, ovog puta u heklanim torbicama, prepoznate kao suvenir. Nadamo se da je ovo samo početak, ali vrlo uspešan, između našeg Udruženja i Opstine Vrnjačka Banja. Takodje smo uspostavili i saradnju sa Specijalnom bolnicom “Merkur” koja nas je uvrstila kao partnere u svoje aktivnosti i manifestacije. Potpisali smo i sporazum o saradnji u kom nam Merkur kao društveno odgovorna zdravstvena ustanova daje podršku u potpunosti i obavezuje se da će u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima podržati nastavak projekta “Časom zdravlja do dostojanstvenijeg zivota”.

Potpisali smo i protokol o saradnji sa URDOUR-om (Udruzenjem roditelja dece ometene u razvoju) uvrstivši ih u projekat tako što smo im organizovali radionice oslikavanja majica. U zajednickim radionicama, žene koje su uključene u projekat i deca OŠ “Branko Radičević” su se osećali izuzetno korisno i lepo dok su pomagali svojim drugarima da oslikavaju majice. Bilo je izuzetno iskustvo doživeti da žene kojima je potrebna pomoć, pružaju pomoć drugima. Ove radionice su bile rado prihvaćene i strašno emotivne. Kulminacija je bila za vreme manifestacije “Nazdravimo časom zdravlja ljubavi, veri i nadi” gde su manekeni koji su prvi put šetali pistom pred velikim brojem sugrađana i nazdravljali “čašama zdravlja” bila ova deca, a sve vreme oko priprema za ovaj izlazak pomagale su im upravo žene učesnice Projekta.

Tokom trajanja projekta imali smo saradnju sa Bibliotekom “Dr Dušan Radić”, Gimnazijom, Turističko-ugostiteljskom školom, Predškolskom ustanovom “Radost”, Osnovnom školom “Branko Radičević”, URDOUR-om, Opštinom Vrnjačka Banja, Turističkom organizacijom Vrnjačka Banja, Specijalnom bolnicom “Merkur”, Domom zdravlja “Dr Nikola Džamić”; “Solaris Resorts”, AVON-om, igraonicom Bombonica, prodavnicom metraže “Scarlett” folklornim društvom “Abrašević”,

Kulturnim centrom, PSK GOČ (planinarsko sportski klub Goč), HTP Fontana, SZR UNIKAT 1, VRT, TV Trstenik, TV Melos, Vrnjačkim Novinama; Doprineli su donacijama, volonterskim radom, podrskom i reklamiranjem projekta, pri cemu je projekat ali i nase udruzenje dobilo na popularizaciji.

 

Iz “Vrnjačkih novina”
Završetak projekta “Čašom zdravlja do dostojanstvenijeg života”

DOBRO SE DOBRIM VRAĆA

Udruženje ŽC “Milica” je 8. januara ove godine, na dan kada Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju drugi dan Božića ili Sabor presvete Bogorodice, u iznajmljenim prostorijama, sada već treću godinu zaredom, okupila saradnike, ljude dobre volje koji su tokom predhodne godine sarađivali u akcijama Centra, na tradicionalno Božićno druženje.
Božićnom druženju, osim članica Udruženja, prisustvovali su mnogobrojni prijatelji i saradnici, kao i rukovodstvo Skupštine opštine, na čelu sa predsednikom opštine, Bobanom Đurovićem.
Predsednica udruženja, Vesna Bondžić, je pozdravila prisutne i napravila jedan bilans aktivnosti u 2012. godini, koju Udruženje, što se tiče radnih rezultata može smatrati veoma uspešnom. Još jednom su dokazali da iza Ženskog centra “Milica” stoji konstantan rad, da to nije samo ljubičasta priča prepuna leptira koji nose poruke o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv karcinoma, već i ona surova priča koja se živi svakog dana, 24 sata.

Uz mnogobrojne manifestacije koje su već postale tradicionalne, Vaskršnje jutro, Dečija nedelja, Dan borbe protiv karcinoma dojke, pojavila se i nova, Festival zdravlja. Tu su još pomoći i podrške drugim ugroženim grupama, i pojedincima.

Uz nekoliko veoma važnih sporazuma o saradnji, sa Specijalnom bolnicom “Merkur”, Domom zdravlja “Dr Nikola Džamić”, URDOUR-om, Narodnom bibliotekom “Dr Dušan Radić”, Turističkim centrom… veoma je bitno napomenuti da je rukovodstvo Opštine Vrnjačka Banja, prepoznalo dobru volju, energiju i inicijativu Udruženja i potpisalo sporazum o saradnji sa Centrom i Domom zdravlja o zajedičkom delovanju na nabavci ultrazvučnog aparata.

Međututim, uprkos volji i energiji, Udruženje ne bi opstalo u prethodnoj godini, da nije bilo projekta “Čašom zdravlja do dostojanstvenijeg života” koji je prepoznat i podržan od BCIF-a (Balkanskog fonda za lokalne inicijative). Cilj ovog Projekta bio je obučiti žene koje pored loše materijalne situacije prolaze kroz proces lečenja od karcinoma, nekom od tradicionalnih veština: vezom, heklanjem, šivenjem, pustovanjem, kako bi u okviru svoga doma ili Udruženja mogle da prave suvenire ili neke upotrebne predmete čijom bi prodajom mogle da poboljšaju svoj materijalni položaj. Međutim, radionice su bile vrlo posećene ne samo od ciljne grupe, već i od žena koje su htele da pomognu da cela ova priča uspe. Zaživeo je suvenir “Čaša zdravlja”. Prvu količinu otkupila je SO Vrnjačka Banja za ambasadore Afričko-arapskih zemalja koji su bili u poseti Vrnjačkoj Banji. Jedna količina čaša je otputovala zajedno sa opštinskom delegacijom u Makedoniju. Novac koji je prikupljen prodajom suvenira poklonjen je onima kojima je u datom trenutku bio najpotrebniji, devojčici koja se borila sa karcinomom T.S., deci URDOUR-a, i članici Udruženja S.M. Povratna informacija koja je iz BCIF-a ovih dana stigla na mejl Udruženja je da je Projekat u potpunosti opravdao poverenje, i da će kao takav biti i preporuka drugima kako treba ozbiljno raditi.

Udruženje je 10.10.2012. postalo članica Nacionalne asocijacije lečenih od raka “Nalor”. Ovo članstvo u jednoj ovakvoj asocijaciji velika je čast za jedno Udruženje koje se bavi ovom problematikom ali i, priznanje za rad i trud koji je uložen od strane Ženskog centra “Milica”. Udruženje je ušlo i u najuži izbor za program “Zdravka” koji će trajati tri meseca sa početkom od septembra i odnosio bi se na edukaciju žena o samopregledu, prevenciji i sl. Prepoznati su kao udruženje koje svojim poletom i kvalitetom može da bude novi partner u projektu koji finansira AVON, pored opština Užice i Sombor.

I na kraju poruka koja je životni moto svih okupljenih oko “Milice” i oko Vesne,

NI JEDAN ZID NIJE DOVOLJNO VISOK DA ZAUSTAVI NAŠE SNOVE!
Mirjana Đurašević

You may also like...