101 ruža za „Milicu“

101 ruža za „Milicu“

2013 godine je na inicijatinu B92 i kompnije AVON-a, a uz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radiolgiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut“ 20. mart je proglašen “Nacionalni danom borbe protiv raka dojke“ i uvršten u kalendar javnog zdravlja. Po drugi put se ovaj dan obeležava u Srbiji, a zahvaljujuci Ženskom centru „Milica“ i u Vrnjačkoj Banji.
Ove godine je proglašena ruža kao zaštitni znak manifestacije a članice Ženskog centra „Milica“ su za tu priliku napravile 101 ružu roze i ljubičaste boje koje su uz propagandni materjal o samopregledu dojke zajedno sa Avonovim damama podelile ženama Vrnjačke Banje.
Ovu akciju je ulepšao hor „Milica“ ppedvođen profesorkom Vanjom Srnić. Akciji su prisutvovali i predstavnici „Trag fondacije“ sa kojima je tog dana Ženski centar “Milica“ potpisao ugovor o donaciji za „Dnevni centar za podršku obolelima od karcinoma“. Prisutnima se obratila dip.inž.maš. Vesna Bondžić predsednica Udruženja skrenuvši pažnju na trenutnu situaciji u Srbiji a naročito u Opštini Vrnjačka Banja u kojoj se mesečno registruje 10 obolelih od raznih vrsta karcinoma.Posebnu pažnju bih skrenula na rezultate mamografskog pregleda žena obavljeno u februaru i martu u Vrnjačkoj Banji a koje je obuhvatio ene starosnih dobi iznad 50 godina. Od 2.000 pregledanih ena kod njih 50 je registrovan karcinom dojke a 20 je poslato na dodatne preglede. To je poražavajuć rezultat i očekuje se da 2014.godina bude rekordna po broju registrovanih novoobolelih. Nadam se samo da su ovi karcinomi otkriveni na vreme. Medjutim i dalje ostaje problem obavljanja preventivnih pregleda kod žena mlađih od 50 godina a naročito onih ispod 40 koje preglede mogu obavljati isključivo putem ultra zvuka.
Vrnjačka Banja i dalje ne poseduje UZ aparat sa sondom za pegled dojke. Gradjani Vrnjačke Banje uz podršku vrhunskih sprtista Srbije uspeli su da prikupe 700.000 dinara i 570 evra koji se i dalje nalaze na namenskom računu za kupovinu UZ aparata i čekaju da se ostvari obećanje ministarke zdravlja o pomoć oko realizacije ove akcije koja je u više navrata dato ovom Udruženju i gradjanima Vrnjačke Banje.Ne možemo a ne napomenemo činjenicu da su gradjani iz malog mesta u unutrašnjosti Srbije a naročito onih koji broje ispod 100.000 stanovnika gde spada i Vrnjačka Banja i nemaju u okviru svoje opštine klinički centar, jednostavno zaboravljeni i prepušteni sami sebi. U borbi sa opakom bolešću 21.veka za koju predvidjaju da će u narednih 10 godina broj obolelih duplirati potrebno je imati čime se boriti a to Vrnjačka Banja očigledno još uvek nema. Pored pomoći stručnjaka treba prvnstveno držati da stane uz nas i uradi nešto slično kao što je Francuska uradila 2002. godine-proglasi borbu protiv raka kao nacionalni prioritet, tako bi i ljudi iz unutrašnjosti imali iste šanse kao što stanovnici velikih gradova.
Nama ostaje jedino nada da će se našim problemis pozabaviti neko ko ima odgovornosti čija reč ima težinu, do tada ćemo se organizovati u udruženja poput „Milice“ i pomagati jedni drugima koliko je u našoj moći i trudićemo se da se naš glas čuje, rekla je Vesna Bondžić.

You may also like...